Zakelijke leningen zonder pandstelling 

Zakelijke leningen helpen ondernemers bij het creëren van operationele ruimte, het terugbetalen van schulden en het investeren in nieuwe activiteiten om het bedrijf te laten groeien.

Traditionele kredietverstrekkers, voornamelijk banken vereisen vaak een onderpand voor een lening, bijvoorbeeld in de vorm van onroerend goed, machines of andere apparatuur. Dit is lang niet voor alle ondernemers een mogelijkheid. Daarom zijn bedrijfsleningen zonder een pandstelling een zeer gewilde oplossing, vooral voor diegene die een kleine bedrijf hebben.

Als u in de opstartfase bevindt en hard aan het werk bent met het bouwen aan uw onderneming, een goede website heeft, maar niet de mogelijkheid krijgt om geld te lenen om uw ideeën uit te voeren, kan het ongelooflijk frustrerend zijn. De meeste banken zijn niet in staat om geld uit te lenen aan een bedrijf zonder geschiedenis, ook al is het duidelijk dat het bedrijfsconcept geld zal genereren.

In dergelijke situaties is het verleidelijk om een zakelijke lening zonder pandstelling af te sluiten. Het is wel raadzaam om hierover na te denken. Ten eerste, is het nog steeds mogelijk om de lening binnen een redelijke termijn terug te betalen? Ten tweede, wat gebeurt er als het bedrijfsidee zich niet ontwikkeld zoals u het verwacht had? Heeft u dan nog steeds de mogelijkheid om de lening terug te betalen? Dit is de reden waarom kredietverstrekkers om een pandstelling vragen.

Vergelijk zakelijke leningen zonder pandstelling 

Of u nu een zakelijke lening sluit met of zonder pandstelling, als eerste dient u uzelf af te vragen of u in alle gevallen echt een zakelijke lening nodig  heeft en kunt terug betalen? Zodra die beslissing genomen is, is het raadzaam om uw kredietverstrekker te controleren- vooral degenen die leningen aanbieden zonder een vereiste pandstelling. Stel uzelf de vraag, hoe is het mogelijk dat ze een lening kunnen aanbieden zonder daarvoor verzekerd te zijn?

Voor kredietverstrekkers bestaat er altijd een risico als zij het  geld uitlenen – het risico neemt toe wanneer er geen onderpand wordt verstrekt bij het aangaan van een zakelijke lening. Daarom zult u ook merken dat een zakelijke lening zonder pandstelling vaak duurder is dan zakelijke leningen met pandstelling. Dit betekent in de eerste plaats dat u op de hoogte moet zijn van hoe hoog de rentevoet is. Vervolgens moet u weten welke kosten bij de kredietverstrekker treft als u geld wil lenen. Er kunnen bijvoorbeeld hoge administratiekosten, servicekosten of aansluitkosten zijn, naast een al hoge rentetarief bij te late betaling. Dit soort vergoedingen wordt zelden duidelijk weergegeven in een overeenkomst en daarom moet u speciale aandacht besteden aan het bestuderen van de overeenkomst.

Spelers op de markt

Het aantal organisaties dat zakelijke leningen zonder onderpand aanbieden is gestegen en deze kredietverstrekkers hebben nu de mogelijkheid om zeer flexibel te zijn aangaande de verschillende soorten leningen die ze kunnen aanbieden. Dit is een zeer positieve ontwikkeling voor kleine bedrijven en ondernemers die doorgaans geen onderpand kunnen aanbieden. Helaas zijn er ook rotte appels in deze branche. Er zijn marktspelers die dit feit exploiteren in plaats van bedrijven te helpen om hun visie te realiseren. Ze vernietigen bedrijven die niet begrijpen wat de lening in zijn geheel inhoudt. Dit kan van alles zijn, van hoge rentetarieven in geval van vertragingen tot administratiekosten en verlenging van bepaalde leningen met looptijden die het bedrijf niet heeft begrepen.

Het is dus ontzettend belangrijk dat u als ondernemer uw “huiswerk” doet en controleert wat relevant is. Voor een groot deel gaat het gewoon om gezond verstand: “Als je iets te mooi ziet om waar te zijn, is het waarschijnlijk…”.

Zakelijke leningen zonder pandstelling – een goede optie? 

Het afsluiten van een zakelijke lening zonder pandstelling kan aantrekkelijk zijn en kan een perfecte gelegenheid zijn om te bereiken wat u wilt. Maar u moet zich ervan bewust zijn dat er andere mogelijkheden bestaan die minder risico’s veroorzaken. Als u weet dat u een potentieel grote kans heeft om de lening binnen een redelijke termijn terug te betalen, en u gelooft in uw bedrijf, meer dan wat dan ook, kan een zakelijke lening zonder pandstelling iets voor u zijn. Als u hier minder zeker over bent, wees dan heel voorzichtig en denk na over andere oplossingen.