Zakelijke lenen voor starters

Om iets te veranderen. Om eigen baas te zijn. Om iets te creëren. Om van een passie werk te maken. Vrijheid. Er zijn duizenden redenen om voor je eigen te beginnen. . De meeste ondernemers kennen waarschijnlijk het gevoel van “nergens anders aan kunnen denken” zodra de bedrijfspagina live is. Maar de dromen van de ondernemer kunnen snel uiteen  vallen zodra ze bekend raken met de onwilligheid van banken om een zakelijke leningen te verstrekken aan starters.

Vooral na de financiële crisis van 2008 is de risicotolerantie van banken drastisch gedaald, zelfs als het bedrijfsidee ontzettend duidelijke gepresenteerd is en het plan verstandig oogt. Het risico van zakelijke leningen voor startende ondernemingen zal altijd groter zijn dan bij bedrijfsleningen voor gevestigde bedrijven, deze kunnen vaak al een jarenlange geschiedenis van hoge inkomsten aanleveren.

Dat is een regelrechte schande. Niet alleen kan het dromen en de motivatie van ondernemers breken, het belemmert ook de groei in Nederland, daarom mag geen enkele serieuze ondernemer bij een nee van de bank stoppen, vooral omdat alternatieve spelers klaar staan om deze nieuwe bedrijven te helpen!

Mogelijkheden voor starters  

RVO

Allereerst kunt u bij het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) terecht. Naast dat deze overheidsinstantie ontzettend veel informatie verleent op zijn startpagina, biedt de RVO ook een aantal financieringsmogelijkheden voor starters, zoals de Vroegefasefinanciering (VFF) voor starters. Indien u een innovatief en/of sociaal wenselijk product op de markt wil brengen kunt u misschien ook in aanmerking komen voor het zogenaamde “Seed Capital” of voor de “Dutch Good Frowth Fund” (DGGF). Lees hier meer over wat de RVO voor u, op dit gebied kan doen.

Crowdfunding en peer-to-peer leningen

Peer-to-peer-leningen is het fenomeen waarbij particulieren en investeerders leningen verstrekken aan andere mensen. Dit kan op een zeer specialistische manier (denk aan de zogenaamde business angels) of publiekelijk via crowdfunding. Knab crowdfunding is een voorbeeld van zo’n platform. Dit is een goed alternatief voor een lening bij de traditionele banken als u geen haast heeft en tegelijkertijd een goed geformuleerd business plan klaar heeft liggen dat genoeg mensen kan overtuigen om u verder te helpen.

Nieuwe vormen van bedrijfsleningen 

Een natuurlijk gevolg van het feit dat het moeilijker is geworden voor starters om een bedrijfslening te krijgen, is dat er een stijging is van het aantal nieuwe spelers op de markt. Deze richten zich op het helpen van kleine bedrijven en start-ups met financiering door middel van een zakelijke lening. Dit zijn de kredietverstrekkers die het risico durven te nemen die de traditionele banken niet meer willen aannemen.

U kunt hier meer over deze nieuwe vorm van lenen lezen.