Wat is beter voor kleine bedrijven: zakelijk krediet of een zakelijke lening?

Als u fondsen nodig heeft voor uw bedrijf, kunnen zowel zakelijk krediet als een zakelijke lening een goede oplossing zijn voor uw bedrijf, wel is het erg van belang om te begrijpen dat het om twee verschillende soorten financiële producten gaat. Elk bedrijf heeft een stabiele kasstroom nodig om te overleven. Kleine bedrijven hebben toegang nodig tot werkkapitaal in periodes waarin er meer betalingen zijn dan inkomsten. Door een kortlopende lening te nemen, kan een bedrijf nog steeds salarissen en rekeningen betalen en tegelijkertijd het bedrijf draaiende houden.

Kleine bedrijven kiezen er ook vaak voor om geld te lenen om te investeren. Denk aan nieuwe apparatuur, nieuwe faciliteiten, ontwikkeling van nieuwe producten of voorraadbeheer. Deze elementen vereisen soms een kleine zakelijke lening. Als u overweegt om een langetermijnlening of bedrijfskrediet aan te vragen voor uw bedrijf, dan zijn er enkele punten die belangrijk zijn om te overwegen:

Zakelijke lening met vaste termijn

Deze leningen worden meestal gebruikt  voor grote aankopen of kapitaalintensieve investeringen zoals nieuwe installaties, uitbreidingen, aankopen of andere grote kosten die kleine bedrijven nodig hebben om zichzelf te ontwikkelen.

  • Vast termijn: Normaal gesproken leent u een bepaald bedrag en accepteert u dat u hetzelfde bedrag plus rente binnen een bepaalde, vaste periode terug zult betalen. U leent bijvoorbeeld €10.000 en betaalt dit plus rente binnen 6 maanden terug. Leningen met langere looptijden hebben vaak vaste prijzen, zodat u op voorhand weet hoeveel de lening zal kosten en hoeveel u maandelijks dient te over te maken gedurende de looptijd.
  • Met of zonder pandstelling: Wanneer een kredietverstrekker beslist om geld uit te lenen, houdt die er rekening mee dat de lening niet terugbetaald kan worden.  Om dat risico te beperken, vereisen de meeste kredietverstrekkers dat u een onderpand verstrekt voor de lening. Dit helpt namelijk om de risico’s te verminderen. Houd er rekening mee dat u riskeert om het onderpand te verliezen als de lening niet terugbetaald wordt.

Bedrijfskrediet zonder vaste termijn

Een krediet kan een andere mogelijke oplossing zijn. Meestal wordt krediet verstrekt voor een kortlopende tijd. Dit is vergelijkbaar met een creditcard. Er zijn een paar belangrijke verschillen met een zakelijke lening.

  • Flexibel lenen: Als uw bedrijf bijvoorbeeld wordt goedgekeurd voor een krediet van €20.000, kunt u direct €20.000 lenen, maar u kunt ook kleinere bedragen lenen op verschillende momenten – zolang de totale schuld maar onder de ingestelde limiet blijft.
  • Geen vaste looptijd: Krediet is vergelijkbaar met een credit card omdat het dan niet vereist is dat u maandelijks een vaste betaling maakt aan uw kredietverstrekker. U kunt ervoor kiezen om voor bepaalde maanden kleinere betalingen te doen, of op een zekere moment totale schuldsaldo terug te betalen.   Dit kan volledig afhankelijk zijn van de staat van uw onderneming.
  • Variabele kosten: Bij krediet heeft u te maken met prijsschommelingen, de prijs is namelijk afhankelijk van de financiële marktsituatie. Als de rente stijgt, kost het mogelijk meer geld om openstaande krediet terug te betalen.

Over het algemeen is een traditionele zakelijke lening nuttiger voor eenmalige aankopen, zoals nieuwe kantoorapparatuur, nieuwe faciliteiten of kapitaalintensieve investeringen. Bedrijfskrediet is meer een creditcard – ontworpen voor dagelijkse uitgaven en om de cashflow wat vloeiender te houden. Wilt u meer weten over verschillende geldschieters in Nederland?