Handleiding: Zo vindt u de goedkoopste zakelijke lening van Nederland

Het kost geld om geld te verdienen. Dit geldt voor de meeste ondernemers. Daarom werken veel ondernemers in een situatie waarin ze weinig liquiditeit hebben. Of het nou gaat om het exploiteren van financiën of investeringen in nieuwe machines, gebouwen, personeel enz. In dergelijke gevallen zal een zakelijke lening helpen. Het kan echter snel een dure aangelegenheid zijn om geld te lenen. Daarom heeft Zakelijklening.nl een vergelijking gemaakt van de markt, waardoor het zoeken naar de beste en goedkoopste bedrijfsleningen in Nederland transparanter wordt.

Vergelijk en vind de goedkoopste zakelijke lening

De meeste mensen die hun eigen bedrijf beginnen, treden buiten hun comfortzone. U neemt afscheid van de veiligheid van een vast maandsalaris en plotseling heeft u maar een beperkt idee van wat morgen zal brengen. Dit is ook de reden waarom de opstartfase zo’n goede leerperiode is, deze periode brengt zowel negatieve als positieve ervaringen. Hetzelfde geldt wanneer u voor het eerst op zoek gaat naar de beste en goedkoopste zakelijke lening.

Daarom heeft zakelijklening.nl een handleiding voor u gemaakt, zodat u de bedrijfslening kunt vinden die het beste aansluit op uw bedrijfsbehoeften voor de juiste prijs.

Zo vindt u de goedkoopste zakelijke lening

Op zoek gaan naar de goedkoopste en beste zakelijke lening – of u dit nou voor het eerst doet of als u hiermee al ervaring mee heeft – is simpelweg niet iets wat u lichtzinnig kunt opvatten. Een lening dat in eerste opzicht een lage rentevoet heeft, hoeft niet per se de goedkoopste te zijn.

De lening kan namelijk nog onderhevig zijn aan hoge tarieven, belastingen en andere verborgen kosten. Een lage rentevoet betekent niet automatisch de goedkoopste lening.

  • Beheers het concept van de rentevoet

De rente is het vergoeding die u betaalt zodat u een lening kunt ontvangen. Normaal gesproken, wordt de nominale jaarlijkse rente aangegeven in de leningsovereenkomst. Toch kan de nominale jaarlijkse rentevoet niet alle kosten bevatten, er kan namelijk rente op rente gerekend worden, oftewel “samengestelde interest”. Daarnaast kan de rente voor een lening ook variabel of vast zijn. Een betere maatstaf die u kunt gebruiken om leningen te vergelijken is de effectieve rente, ook wel “jaarlijkse kostenpercentage” of JKP genoemd.

Lees meer over de verschillende vormen van rente en wat ze betekenen  

  • Controleer alle tarieven en belastingen

Wanneer u de goedkoopste zakelijke lening wil vinden, volstaat het niet om alleen de rentetarieven te vergelijken. Een lening kan een lage rentevoet hebben maar hoge afsluitkosten, advieskosten en/ of andere kosten hebben. Uw zakelijke lening met een lage rente kan gemakkelijk duurder uitpakken dan een lening met een hogere rentevoet puur alleen vanwege de kosten.

  • Jaarlijkse kostenpercentage

Het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) ook bekend als effectieve rente, geeft het totale kostenplaatje aan van een lening. Bij het berekenen van de effectieve rentenvoet wordt er rekening gehouden met de eventuele samengestelde interest, verschillende afrekenmomenten en extra kosten van een lening, allemaal elementen dat niet in de nominale rentenvoet weergegeven worden. Het is wettelijk verplicht in Nederland om de JKP in de leningovereenkomst op te nemen

  • Vergelijk de totale kosten

Al is de JKP een excellente indicatie van wat de lening per jaar kost, als u de totale uitgaven wil vergelijken voor verschillende leningen zult u ook de looptijd mee moeten nemen. De vuistregel is, hoe langer de looptijd, hoe hoger de prijs zal zijn voor een lening. U kunt dus flink besparen al u voor een lening kiest met een kortere looptijd.

  • Korte looptijd

Hoe eerder u uw zakelijke lening aflost, hoe goedkoper het voor u zal zijn. Dit betekent dat u onder anderen kunt profiteren van een tijdelijke lening als u bijvoorbeeld kortstondig een liquiditeitsprobleem  heeft (zoals bij het financieren van operationele zaken of bij het opstarten van nieuwe ondernemingen). Daarom is het belangrijk dat u tijdens het lezen van de algemene voorwaarden van de zakelijke lening onderzoekt of uw lening vroegtijdig af kunt lossen zonder extra kosten. Er zijn kredietverstrekkers in de branche die u alle bovengenoemde kosten in rekening zullen brengen, zelfs wanneer u bijvoorbeeld de lening drie maanden vervroegd terugbetaalt.

Tot slot, het beste advies is voor iedereen die opzoek is naar een bedrijfslening: Leen nooit meer dan u écht nodig heeft!

Als u uw lening niet kunt terugbetalen binnen de afgesproken termijn, dan zal de lening een dure aangelegenheid worden. In dat geval heeft de kredietverstrekker het recht om u te rekenen voor vertragingsvergoedingen en eventuele incassokosten.